Botox je jedním z nejvyhledávanějších omlazovacích zákroků. Je to první věc, která lidi napadne, když pomyslí na vyhlazení vrásek.

O výplních se hodně mluví, a to jak pozitivně, tak negativně. Existují fantastické výsledky omlazení pomocí výplní i případy, kdy jsou následky hrozivé, například ztráta zraku. Proč k tomu dochází?

Lékař provádějící plastické operace a injekční aplikace musí mít důkladné znalosti lidské anatomie, zejména obličeje, protože musí znát mnoho nebezpečných míst, kde se botox vyskytuje.

Pokud pacienti dostanou injekce botoxu do těchto nebezpečných míst, mohou být následky injekcí nevratné. Dnes si tedy povíme, jak se nebezpečným zónám botoxových injekcí vyhnout.

Co je to botox?

 

Botox je vysoce čistý přípravek botulotoxinu získaný z Clostridium botulinum botulotoxinu. Přestože je botulotoxin silný neurotoxin, může být zdravotnickými pracovníky bezpečně používán v malých dávkách k léčbě různých zdravotních a kosmetických stavů, jako jsou vrásky, a to díky své schopnosti blokovat nervové signály v injikovaném svalu, což vede k dočasnému ochrnutí.

Botox je schválen pro řadu lékařských a kosmetických indikací, včetně:

  • Kosmetické použití: Botox se běžně používá k léčbě dynamických vrásek (vrásek způsobených opakovanými pohyby svalů) na obličeji, jako jsou vrásky, vrásky na čele a vrásky v obličeji.

Botox se běžně používá k léčbě dynamických vrásek (vrásek způsobených opakovanými pohyby svalů) na obličeji.

  • Neurologické poruchy: Botox se také používá k léčbě svalové spasticity u stavů, jako je mozková obrna, mozková mrtvice nebo roztroušená skleróza. Může pomoci snížit svalovou ztuhlost, bolest a mimovolní pohyby.
  • Oční poruchy: Botoxem lze léčit strabismus (šilhání) nebo křeče očních víček (mimovolní záškuby očních víček). Uvolněním postižených svalů může botox zlepšit postavení očí a snížit křeče.
  • Bolesti hlavy: Botox snižuje četnost a závažnost chronických migrén nebo tenzních bolestí hlavy. Působí tak, že blokuje uvolňování neurotransmiterů bolesti v mozku.

Nebezpečné zóny botoxových injekcí

 

Při provádění injekcí botoxu by měli zdravotníci znát bezpečné injekční zóny, aby minimalizovali riziko komplikací. Horní třetina obličeje, včetně čela, glabely a kuřích ok, je obecně považována za bezpečnou zónu pro injekce botoxu.

Aby se předešlo možným komplikacím, měli by se poskytovatelé zdravotní péče vyhnout aplikaci injekcí botoxu v těchto rizikových nebo nebezpečných zónách:

Oblast očí (sval orbicularis oculi a sval corrugator supercilii) je jednou z nejcitlivějších a nejjemnějších oblastí obličeje. Pokud se botox vstříkne příliš blízko oka, může způsobit pokles víčka (ptózu) a ovlivnit schopnost oka správně se zavřít, což může způsobit suchost, podráždění oka a v závažných případech dokonce ztrátu zraku;

  • Čelo (čelní sval): Podání botoxu příliš nízko v oblasti čela může způsobit pokles obočí, což může mít za následek neatraktivní, unavený nebo smutný vzhled. Podání Botoxu příliš vysoko na čele může vést ke „Spockovskému“ vzhledu se zdviženým obočím;
  • Nosoretní záhyby a rty: Botoxové injekce do nosoretních záhybů (linie od nosu ke koutku úst) a rtů mohou u pacienta způsobit potíže s mluvením a úsměvem a nepřirozený vzhled.
  • Krk a brada: Botoxové injekce do krku a brady mohou způsobit svalovou slabost a potíže s polykáním. V závažných případech to může vést k aspiračnímu zápalu plic.
  • Helmy: Botox aplikovaný do spánku může mít za následek dočasné nebo trvalé změny vidění, například rozmazané nebo dvojité vidění.

K bezpečné aplikaci botoxu musí být lékař řádně vyškolen a mít dokonalé anatomické znalosti. Botox je silný neurotoxin, jehož nesprávná injekce může mít vážné následky.

Řádně vyškolený a licencovaný zdravotnický pracovník, například dermatolog nebo plastický chirurg, absolvoval speciální školení pro aplikaci injekcí botoxu.

Znát anatomii obličeje, včetně umístění a funkce obličejových svalů, a rozpoznat nebezpečné oblasti, kterým je třeba se při aplikaci botoxu vyhnout.

Vyškolený zdravotník také zná správnou techniku aplikace botoxu, včetně přesného dávkování a místa vpichu. Bude také schopen poradit pacientům s péčí před a po injekci, aby se minimalizovalo riziko komplikací.

Šest populárních trendů v oblasti kožních výplní v roce 2023 – číst více.

Jak se vyhnout komplikacím po botoxu

 

Zde je několik zásadních kroků, které by měli zdravotníci při aplikaci injekcí botoxu učinit, aby se vyhnuli komplikacím:

  • Správné posouzení pacienta. Před podáním injekcí botoxu by zdravotníci měli důkladně posoudit anamnézu pacienta a léky, které užívá. Měli by také prozkoumat anatomii obličeje pacienta, aby zjistili nebezpečné zóny a určili nejvhodnější místa pro aplikaci injekcí;
  • Používání sterilních pomůcek. Veškeré vybavení používané při injekční aplikaci botoxu musí být sterilní a na jedno použití, včetně jehel, stříkaček a ampulí;
  • Místo vpichu řádně připravte. Zdravotníci by měli místo vpichu před podáním přípravku Botox řádně vyčistit a dezinfikovat. Tím se minimalizuje riziko infekce.
  • Používejte správné dávkování. Zdravotničtí pracovníci by měli používat správnou dávku přípravku Botox pro konkrétní ošetřovanou oblast. Tím se vyhnete předávkování a možným komplikacím.
  • Botox podávejte zodpovědně. Zdravotníci by měli používat vhodné techniky vpichu, například správnou hloubku a úhel pro místo vpichu. Lékař tak správně rozdělí botox a zabrání riziku komplikací.
  • Poskytněte pokyny pro péči po injekci. Zdravotničtí pracovníci by měli pacientům poskytnout pokyny pro péči po injekci, včetně vyvarování se určitých činností a léků a možných vedlejších účinků.
  • Sledování pacientů. Zdravotníci by měli pacienty po zákroku sledovat, aby se ujistili, že nedošlo k žádným komplikacím a že botox účinně funguje.

Dobrý lékař potřebuje víc než jen znalost nebezpečných oblastí, aby pochopil, jak správně podávat léky, a minimalizoval tak pravděpodobnost komplikací.

Zde je několik tipů pro správnou techniku vpichu botoxu a minimalizaci rizik:

  • Identifikujte místo vpichu. Před podáním botoxu by zdravotníci měli určit vhodné místo na základě anatomie pacienta a cílů léčby. Lékař by pak měl místo vpichu vhodně označit, aby byla zajištěna přesnost.
  • Použijte správnou velikost jehly. Velikost jehly používané pro injekce botoxu by měla odpovídat místu a hloubce vpichu. Zdravotnický pracovník obvykle používá menší velikost jehly pro povrchové injekce; a větší velikost jehly pro hlubší injekce;
  • Použití správné injekční techniky. Zdravotnický pracovník by měl vpíchnout jehlu pod úhlem 90 stupňů ke kůži a vstřikovat botox pomalu a zároveň jehlu vytahovat; po injekci místo vpichu jemně masírujte, abyste zajistili rozdělení botoxu a minimalizovali riziko krvácení.
  • Vyvarujte se předávkování. Předávkování může vést ke zmrzlému nebo nepřirozenému vzhledu. Zdravotničtí pracovníci by měli používat přiměřenou dávku botoxu pro ošetřovanou oblast a vyhnout se vstřikování příliš velkého množství botoxu do jedné oblasti.
  • Sledování pacienta z hlediska nežádoucích účinků. Po podání injekce by pacienti měli být sledováni z hlediska nežádoucích účinků, jako je nadměrný otok nebo modřiny, infekce nebo alergické reakce. Pacienti by se měli několik hodin po injekci vyvarovat některých aktivit, jako je například namáhavé cvičení;
  • Použití sterilního vybavení. Všechny pomůcky používané při injekčním zákroku musí být sterilní a na jedno použití, včetně jehel, stříkaček a lahviček. Sterilita minimalizuje riziko infekce.
  • Edukace pacientů: Zdravotnický pracovník by měl pacienty poučit o možných rizicích a přínosech injekcí botoxu a o vhodných pokynech pro následnou péči a doporučit jim, aby okamžitě hlásili jakékoli neobvyklé příznaky nebo vedlejší účinky.

.

Správný výběr pacienta a informovaný souhlas jsou nezbytné pro bezpečnou a účinnou léčbu botoxem. Zdravotničtí pracovníci musí pečlivě zvážit potřeby každého jednotlivého pacienta a před zahájením zákroku se ujistit, že mu rozumí.

Upozornění: Botulotoxiny jsou svalová relaxancia, která se musí aplikovat přímo do svalu, aby se dosáhlo požadovaného účinku. Botox aplikovaný příliš povrchově bude neúčinný, protože nebude mít žádný znatelný účinek;

Závěr

 

Pro zdravotnické pracovníky je zásadní, aby pacientům poskytovali bezpečnou a účinnou léčbu. Nejlepším způsobem je sledovat nejnovější vývoj a dodržovat osvědčené postupy v oblasti bezpečných injekčních technik. Díky neustálé informovanosti mohou lékaři nabízet nejmodernější a nejúčinnější léčbu a zároveň minimalizovat riziko komplikací;

Odkaz

 

Brennan C. (2014). Vyhýbání se „nebezpečným zónám“ při podávání neurotoxinů. Plastic surgical nursing: official journal of the American Society of Plastic and Reconstructive Surgical Nurses, 34(4), 173-178. https://doi.org/10.1097/PSN.0000000000000064

Benedetto, A. (ed.). (2011). Botulotoxiny v klinické estetické praxi (2nd ed.). CRC Press. https://doi.org/10.3109/9781841847559

Seckel BR. Nebezpečné zóny obličeje: předcházení poranění nervů v plastické chirurgii obličeje. Canadian Journal of Plastic Surgery. 1994;2(2):59-66. https://doi.org/10.1177/229255039400200207

Shah, R. (2017, 12. dubna). 10 botoxových chyb, kterým se vyhnout při podávání botulotoxinu. HSI. https://www.theharleystreet.com/journal/10-botox-mistakes-you-should-avoid/

Často kladené otázky

Hol ne kapjon botoxot?

Nebezpečné zóny, kterým je třeba se při aplikaci botoxu vyhnout: čelní sval, oční okolí,, nosoretní záhyby a rty, svaly na bradě a spánková tepna (povrchová spánková tepna).

.