V dnešní společnosti stále více převládá snaha o estetické vylepšení. Pacienti často vyhledávají kosmetické zákroky nejen kvůli zlepšení svého fyzického vzhledu, ale také v naději, že pozitivně ovlivní svůj společenský život a duševní stav;V následujícím textu se budeme zabývat průnikem estetických procedur a duševní pohody a zdůrazníme hluboké přínosy pro duševní zdraví, které mohou plynout z promyšleně používaných estetických a kosmetických procedur.

Různé estetické zákroky a proč je lidé podstupují

  Estetická ošetření zahrnují široké spektrum zákroků, od minimálně invazivních ošetření, jako jsou injekce a lasery, až po rozsáhlejší zákroky, jako je kosmetická chirurgie. Tyto zákroky mohou zahrnovat;
  • Kosmetická chirurgie – lifting obličeje, zvětšení prsou a liposukce zahrnující chirurgickou úpravu určitých částí těla.
  • Nechirurgické ošetření – aplikace látek, jako jsou dermální výplně a botulotoxiny, k redukci vrásek a obnově objemu obličeje.
  • Použití laserové technologie k léčbě různých kožních problémů, jako jsou jizvy po akné, pigmentace a odstraňování chloupků
Neinvazivní nebo minimálně invazivní zákroky na formování postavy, například CoolSculpting; Pacienti se pro tyto zákroky rozhodují z různých důvodů, často proto, aby zlepšili svůj fyzický vzhled. Pochopení všech motivací, které stojí za těmito volbami, je však klíčem k určení vztahu mezi estetikou a duševním zdravím. Mezi tyto důvody mohou patřit:
  • Mnoho pacientů doufá, že estetické vylepšení zvýší jejich sebevědomí a sebedůvěru, což povede k jinému, sebevědomějšímu a atraktivnějšímu vzhledu.
  • Kosmetické zákroky mohou napravit domnělé vady nebo nedokonalosti, které pacienty trápí již léta.
  • Estetické procedury proti stárnutí pro boj s příznaky stárnutí a udržení mladistvého vzhledu.
  • Jednotlivci se snaží o estetické vylepšení, aby zlepšili své vyhlídky ve společenské a profesní sféře, kde může fyzický vzhled hrát významnou roli.
  • Estetické zákroky mohou být také prostředkem ke zmírnění emočního napětí spojeného s nespokojeností s tělem.
Pochopení těchto motivací je klíčové pro přizpůsobení léčby potřebám a očekáváním jednotlivých pacientů. Kromě toho tvoří základ pro pochopení psychologického dopadu estetických zákroků.

Psychologický dopad estetických problémů

  Sebeúcta a sebedůvěra jsou nedílnou součástí duševního zdraví. Ovlivňují to, jak lidé vnímají sami sebe a své schopnosti, a hrají klíčovou roli při určování celkového průběhu života. Vzhled je rozhodujícím faktorem při utváření těchto aspektů sebe sama. Estetické problémy proto mohou mít významný dopad na psychickou pohodu jedince, což často vede k negativním emočním stavům a snížené kvalitě života; Nespokojenost s tělesnou image se týká negativního vnímání vlastního těla jednotlivci. Tento pocit může pramenit z různých faktorů, včetně společenských norem krásy, mediálních obrazů idealizovaných těl a osobních zkušeností. Když jsou jedinci nespokojeni se svým tělesným image, může se to projevit následujícími způsoby:
  • snížené sebevědomí, kdy se jedinci cítí méně sebevědomí a kompetentní v různých aspektech svého života;
  • Negativní sebepojetí, kdy se jedinci na sebe dívají zkreslenou optikou a zaměřují se pouze na domnělé nedostatky;
  • deprese a úzkostné poruchy, které přispívají k emočnímu strádání;
  • Stahování se ze společenských aktivit a vztahů, čistá sociální izolace kvůli strachu z odsouzení nebo odmítnutí;
  • V některých případech může být sebeuspokojení předstupněm poruch příjmu potravy, jako je mentální anorexie nebo bulimie.
Mozek a kůže jsou v neustálém kontaktu, takže když lidé zažívají stres a úzkost, tělo předpokládá, že je v nebezpečí, a uvolňuje hormon kortizol. Ten zvyšuje hladinu cukru v krvi a zpomaluje funkce, které tělo nepovažuje v případě nouze za důležité; Stresový hormon zvyšuje produkci potu a kožního mazu, který ucpává póry a způsobuje akné, a potlačuje imunitní systém, takže nemůže správně bojovat proti zánětům a bakteriím. To může vést k propuknutí vyrážek, infekcí, podráždění a kožních onemocnění. Kortizol také snižuje produkci kolagenu a elastinu, takže se kožní buňky neobnovují a neregenerují správně, což vede ke vzniku vrásek; Jde tedy o uzavřenou smyčku: psychické stresory mohou přispívat ke zhoršování stavu pokožky a stresory prostředí mohou prostřednictvím pokožky vyvolávat nepříznivé emoční reakce. Uvědomění si významného vlivu estetiky na duševní zdraví je nezbytné a řešení těchto problémů prostřednictvím estetických ošetření může pozitivně ovlivnit psychickou pohodu. Toto poznání podtrhuje význam pečlivého zohlednění aspektů duševního zdraví při kosmetických zákrocích při posuzování a léčbě pacientů;

Estetické zákroky jako nástroj duševní pohody

  Ačkoli estetické procedury souvisejí především s fyzickým zlepšením, jsou také účinným nástrojem pro podporu duševní pohody. Zlepšení sebevědomí, sebedůvěry a celkové spokojenosti se vzhledem může mít hluboký psychologický přínos; Pozitivní účinky estetiky na psychický stav člověka lze identifikovat takto:
  • Úspěšné estetické ošetření může zvýšit sebevědomí jedince tím, že řeší konkrétní problémy nebo nedostatky. Když jsou lidé spokojeni se svým odrazem, zvyšuje se jejich sebevědomí. Snadněji zvládají každodenní úkoly, snáze komunikují s lidmi a rychleji se rozhodují;
    • Atraktivnější vzhled vyvolává řadu pozitivních emocí, které zlepšují náladu a snižují základní pocity úzkosti a deprese.
  • Všechny kosmetické procedury mají terapeutický účinek na nervový systém, pomáhají udržovat vnitřní rovnováhu a kontrolu nad emocemi. V ordinaci estetického lékaře nebo na klinice krásy mohou lidé na chvíli vypnout všechny své starosti a být sami sebou. Mozek to vnímá jako naprosté uvolnění, zklidní se a zaměří svou pozornost na péči o tělo. Získaný pocit vnitřního klidu usnadňuje zvládání stresových situací a zvyšuje emoční stabilitu;
    • Když pacienti pečují o svou tvář a tělo a naučí se relaxovat, lépe zvládají své úkoly a záležitosti. Cítí se šťastnější a plnější energie, což jim umožňuje pracovat mnohem efektivněji a dosahovat požadovaných výsledků.
    • Dodržování kosmetického režimu a doporučení pro následnou péči po estetickém ošetření činí lidi strukturovanějšími a disciplinovanějšími. Používání kosmetiky a duševní zdraví spolu navíc úzce souvisí – takové rituály pomáhají lidem překonat úzkost a stabilizovat se i v době stresu.
    • Estetické ošetření může lidem dodat sebevědomí při účasti na společenských a pracovních aktivitách, což může vést k plnohodnotnějšímu a příjemnějšímu životu.
Úspěšné estetické zákroky pomáhají pacientům vytvořit si blízký vztah ke svému tělu, plně ho milovat a přijmout sebe sama. Téměř všechny dívky jsou na sobě s něčím nespokojené. Kosmetické zákroky formují v mozku správnou zprávu: „Mám se ráda a starám se o své tělo.“ V tomto případě se jedná především o zkrášlující zákroky.

Kterým pacientům nejvíce prospívá péče o krásu a duševní zdraví?

  Určení pacientů, kteří mají z estetických procedur největší prospěch z hlediska zlepšení duševního zdraví, vyžaduje pečlivé zvážení. Při výběru mohou pomoci následující faktory:
  • Nejlepší výsledky v oblasti duševního zdraví a estetiky mohou mít lidé, jejichž estetické problémy jsou úzce spjaty s jejich duševním zdravím a emoční pohodou, například lidé s výraznou nespokojeností s tělesnou vizáží nebo ti, kteří zažívali dlouhodobé emoční strádání v souvislosti se svým vzhledem;
    • Pacienti s realistickými očekáváními, kteří chápou, že estetické zákroky nejsou všelékem na všechny životní problémy, budou mít z těchto zákroků větší psychický prospěch.
    • Osoby s pozitivním systémem podpory, včetně rodiny a přátel, lépe zvládají emocionální a psychologické aspekty estetické léčby.

Závěr

  Estetická ošetření mohou mít pozitivní vliv na sebevědomí, sebedůvěru a celkovou duševní pohodu. Uvědomíte-li si význam estetických ošetření pro duševní zdraví a uvědomíte-li si výhody začlenění těchto poznatků do svého přístupu k péči o pacienty, můžete nejen zlepšit vzhled lidí, ale také přispět k holistické pohodě svých pacientů a poskytnout jim cennou službu, která přesahuje rámec fyzického zlepšení.“

Často kladené otázky

 

Jaký je vliv estetické medicíny na duševní zdraví?

  Estetika může hrát cennou roli při podpoře duševní pohody člověka tím, že zlepšuje náladu, snižuje stres a poskytuje pozitivní rozptýlení. Vztah mezi estetikou a psychologií je však složitý a může se u různých pacientů lišit, takže účinnost estetických zákroků při podpoře duševního zdraví by měla být posuzována pouze jako součást komplexního přístupu k duševní pohodě.

Jaké jsou psychologické výhody kosmetických procedur?

  Estetické zákroky mohou přispět ke zlepšení duševní pohody několika způsoby:
    • Zlepšení nálady;
    • Snížení stresu;
Zvyšuje sebevědomí;
  • terapeutické účinky.

Jaká je psychologie estetiky?

  Psychologie v pozadí estetiky zkoumá kognitivní, emocionální a neurologické procesy, které se podílejí na estetických procedurách, a to, jak spolu duševní zdraví a estetika souvisejí. Jedná se o multidisciplinární obor, který se snaží odhalit tajemství toho, jak a proč estetické zákroky ovlivňují duševní zdraví lidí;

Reference

  McKeown DJ. Vliv minimálně invazivních estetických zákroků na psychologické a sociální dimenze zdraví. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2021;9(4):e3578. publikováno 28. dubna 2021. doi:10.1097/GOX.0000000000003578. Andra C, Suwalska A, Dumitrescu AM, et al. Korektivní kosmetika zlepšuje kvalitu života a kvalitu kůže u osob s archibazickým onemocněním kůže. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2020;13:253-257. Publikováno 30. března 2020. doi:10.2147/CCID.S240437. Sanclemente G, Burgos C, Nova J, et al. The impact of skin diseases on quality of life: a multicentre study. Actas Dermosifiliogr. 2017;108(3):244-252. doi:10.1016/j.ad.2016.11.008. Michon A, Hassan H. Is more better? Benefity výplně měkkých tkání kyselinou hyaluronovou na psychologické a sociální dimenze kvality života. Aesthetic Surgery Journal. 2022;4. doi:10.1093/asjof/ojac086. McDonald CB, Hart S, Liew S, Heydenrych I. The importance of patient thinking: Cosmetic Injectable Patient Experience Exploratory Study-Part 1. Aesthetic Surgery Journal. 2022;4. doi:10.1093/asjof/ojac043. Hoffman L, Fabi S. Look Better, Feel Better, Live Better? Vliv minimálně invazivních estetických zákroků na vnější sokojenost a psychosociální pohodu. J Clin Aesthet Dermatol. 2022;15(5):47-58.