Bolesti kyčlí jsou častou muskuloskeletální obtíží, která postihuje přibližně 19 % lidí ve věku 65 let a více a podle odhadů se týká 27 milionů lidí.

Kromě nechirurgické léčby, jako je cvičení s nízkou zátěží, fyzioterapie, hubnutí a léčba chladem a teplem, se ortopedické injekce s látkami, jako jsou kyseliny hyaluronové, kortikosteroidy a plazma bohatá na krevní destičky, poskytují krátkodobou úlevu a doplňují další nechirurgické postupy.

Injekce proti bolesti je běžnou léčbou osteoartrózy kyčelního kloubu. Je důležité pochopit, jak injekce proti artróze kyčelního kloubu fungují, jaká je správná technika jejich použití, jak dlouho trvá úleva od bolesti a nejnovější poznatky o jejich účinnosti a bezpečnosti. Populární ortopedické HA injekce do kyčelního kloubu mohou přinést úlevu, je však nutné se s touto terapeutickou možností důkladně seznámit.

Pomozte svým pacientům, kteří hledají účinné možnosti léčby bolesti při osteoartróze kyčelního kloubu, tím, že se ponoříte do poznatků z tohoto článku.

Klíčové závěry

 

  • Terapeutické injekce jsou k dispozici pro léčbu osteoartrózy kyčelního kloubu, pokud jsou jiné lékařské postupy nevhodné nebo nevedou k úlevě od bolesti.
  • Cílem injekcí kyseliny hyaluronové je zlepšit viskozitu synoviální tekutiny, zlepšit lubrikaci kloubu a jeho funkci, což může přinést dlouhodobou úlevu od bolesti.
  • Intraartikulární injekce HA jsou slibnou terapií, která by měla být dále zkoumána, ale již vykazuje významné výsledky.
  • Radiologický technolog v lékařském týmu je při zákroku velmi důležitý, protože zahrnuje fluoroskopii.

Indikace injekcí do kyčelního kloubu pro úlevu od bolesti

 

Injekce pro úlevu od bolesti do kyčelního kloubu se používají pro účely, jako je úleva od bolesti, provedení diagnostických testů ke zjištění zdroje bolesti a provedení aspirace kloubu. Kortikosteroidní injekce jsou běžným způsobem, jak snížit zánět a zmírnit bolest přímo v kyčelním kloubu. Existují však také inovativní injekční zákroky, které pomáhají poraněným měkkým tkáním k hojení. Tyto injekce, jako je kyselina hyaluronová, plazma bohatá na destičky a kmenové buňky, sice zatím nemají povolení FDA pro tuto konkrétní aplikaci, několik studií však prokázalo jejich účinnost.

Jak fungují injekce proti artritidě kyčelního kloubu?

 

Osteoartróza je progresivní onemocnění kloubů charakterizované změnami kloubní chrupavky, subchondrální kosti, vazů, svalů v okolí kloubu a pouzdra. Bolest a snížená pohyblivost mohou snížit kvalitu života člověka a ovlivnit jeho duševní a sociální pohodu.

Perorální farmakologické terapie, jako jsou neselektivní nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) a selektivní inhibitory COX-2, sice poskytují úlevu od bolesti, jsou však spojeny se systémovými nežádoucími účinky. Intraartikulární injekce, jako jsou kortikosteroidy, dodávají léčebné látky okamžitě do postiženého kloubu, ale také způsobují potenciální komplikace. Nejnovější výzkum se zaměřil na alternativní injekční terapie, včetně viskosuplementace, která zahrnuje intraartikulární injekci kyseliny hyaluronové (HA). DUROLANE® a HYALGAN® se ukázaly jako dobrá volba pro intraartikulární injekce kyseliny hyaluronové při léčbě bolesti kyčlí.

Postup při aplikaci injekce: jak se injekce aplikuje

 

Když už mluvíme o steroidních injekcích, ty se obvykle aplikují pod ultrazvukovou kontrolou, která zajišťuje přesnost a preciznost.

V případě viskosuplementace fluoroskopie umožňuje pohodlí pacienta, bezpečnost a správný přístup k jehle, takže role radiologického technika je výjimečná v asistenci operatérovi při provádění zákroku s pacientem v pohodlné poloze na zádech s dolní končetinou v neutrální nebo mírně vnitřně rotované poloze. Na každou nohu lze bočně umístit malé závaží, aby se omezil pohyb a udržovala neutrální poloha nohou. Po označení kůže a lokální anestezii v místě navrhovaného zavedení se k přístupu do femoroacetabulárního kloubu použije 3,5palcová páteřní jehla o průměru 23 pod intermitentní fluoroskopickou kontrolou, aby se zajistilo přesné umístění jehly a intraartikulární injekce.

Jak dlouho trvá léčba po injekci HA?

 

Do analýzy bylo zahrnuto 40 studií z počátečního vyhledávání 3265 studií s celkem 3350 záznamy o pacientech a téměř všechny prokázaly snížení průměrné bolesti při 1měsíčním, 3měsíčním a 6měsíčním sledování a v konečném bodě a zlepšení průměrné funkce udávané pacientem v těchto časových bodech.

Je důležité poznamenat, že následné návštěvy jsou nezbytné pro sledování účinnosti injekcí a určení dalších možností léčby.

Závěr

 

Injekce do kyčelního kloubu, zejména viskosuplementace, je slibnou terapeutickou intervencí při léčbě osteoartrózy kyčelního kloubu, která přináší úlevu od bolesti a funkční zlepšení u pacientů, kteří se z nějakého důvodu musí vyhnout operaci nebo perorálním lékům. Ačkoli současné důkazy naznačují účinnost, je třeba pokračovat ve výzkumu, aby bylo možné stanovit optimální dávkovací režim, dobu účinnosti a dlouhodobou bezpečnost. Pokud máte zájem o ortopedické injekce proti bolesti kyčlí, prohlédněte si naši širokou nabídku produktů dostupných za velkoobchodní ceny.

FAQ

Jaká injekce je nejlepší na bolest kyčle?

 

DUROLANE® a HYALGAN® jsou považovány za dobrou volbu pro intraartikulární injekce kyseliny hyaluronové při léčbě bolesti kyčle.

Pomáhá kyselina hyaluronová při léčbě artritidy kyčelního kloubu?

 

Vzhledem k rozdílům mezi studiemi ohledně dávkování, typu a frekvence injekcí HA a délky sledování je zapotřebí dalšího výzkumu, který by určil účinnost injekcí kyseliny hyaluronové při léčbě osteoartrózy kyčelního kloubu.

Bez studií.

Co užívat při artróze kyčelního kloubu

 

Neexistuje univerzální lék na artritidu kyčelního kloubu, ale všichni potenciální kandidáti mohou využít různé možnosti, včetně paracetamolu, nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID, mezi které patří aspirin, ibuprofen a naproxen) a léčebných injekcí, jako jsou kortikosteroidy nebo kyselina hyaluronová.

Zlepšuje kyselina hyaluronová stav chrupavky?

 

Kyselina hyaluronová (HA) je polysacharid složený střídavě z kyseliny d-glukuronové a N-acetylglukosaminu, které jsou přirozeně přítomny v chrupavce a synoviální tekutině. Ve srovnání s jinými polysacharidy je HA má mnoho účinků na regulaci funkce chrupavky a opravu poškození chrupavky.

Jaké jsou vedlejší účinky injekcí kyseliny hyaluronové do kyčle pro úlevu od bolesti?”

 

Zdravotníci by měli před provedením jakéhokoli lékařského zákroku nebo postupu pečlivě přezkoumat předchozí zobrazovací studie pacienta a posoudit, zda nedošlo k odchylkám nebo odlišnostem v anatomii.

Nežádoucí účinky injekcí HA do kyčelního kloubu jsou vzácné a zahrnují zhoršení základní bolesti, zejména v noci po zákroku (spojené s nijakou synovitidou), alergickou reakci, poškození malých cév.

Existují limity viskosuplementace?

 

Kontraindikace terapeutických injekcí do kyčelního kloubu zahrnují:

  • Septická artritida
  • Celulitida v místě nebo v blízkosti kožního vstupu podkožní jehly
  • Bakteriémie
  • Automatická zlomenina
  • Anafylaxe/alergie na injekční léčivé přípravky

Odkaz:

 

da Costa BR, Reichenbach S, Keller N, Nartey L, Wandel S, Jüni P, Trelle S. Effectiveness of non-steroidal anti-inflammatory drugs for the treatment of pain in knee and hip osteoarthritis: a network meta-analysis (Účinnost nesteroidních protizánětlivých léků při léčbě bolesti při osteoartróze kolenního a kyčelního kloubu: síťová metaanalýza). lancet. 2017 Jul 08;390(10090):e21-e33.

Zhu, J.B., Lim, A.J.C., McCaskie, A.W., & Khanduja, V. (2023). Viscosupplementation is effective in the treatment of hip osteoarthritis: a systematic review. Journal of Arthroplasty, November 22, DOI: https://doi.org/10.1016/j.arthro.2023.11.010..

Tafti D, Schultz D. Injekce kyčelního kloubu. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan. Dostupné: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559023/

Wang, M., Deng, Z., Guo, Y., & Xu, P. (2022). design funkcionalizovaných hydrogelů na bázi kyseliny hyaluronové pro tkáňové inženýrství chrupavky. Mater Today Bio, 17, 100495. https://doi.org/10.1016/j.mtbio.2022.100495

Dawson, J., Linsell, L., Zondervan, K., Rose, P., Randall, T., Carr, A., & Fitzpatrick, R. (2004). The epidemiology of hip and knee pain and its impact on general health in older adults (Epidemiologie bolesti kyčlí a kolen a její dopad na celkový zdravotní stav u starších dospělých). Rheumatology (Oxford), 43(4), 497-504. doi: 10.1093/rheumatology/keh086.