Botox je jedním z nejvyhledávanějších omlazovacích zákroků. Je to první věc, která lidi napadne, když přemýšlejí o vyhlazení vrásek.

O výplňových materiálech se hodně mluví, a to jak v pozitivním, tak negativním kontextu. Existují fantastické výsledky omlazení pomocí výplní a jsou případy, kdy jsou následky hrozivé, například zhoršení zraku. Proč k tomu dochází?

Lékař, který provádí plastickou chirurgii a injekční zákroky, musí důkladně znát anatomii člověka, zejména obličeje, protože musí znát mnoho nebezpečných oblastí, kde se botox vyskytuje.

Pokud si pacienti nechají aplikovat injekce botoxu do těchto nebezpečných oblastí, mohou být následky injekcí nevratné. Dnes si tedy řekneme, jak se vyhnout nebezpečným zónám botoxových injekcí.

 

Co je to botox?

 

Botox je vysoce purifikovaný přípravek botulotoxinu pocházející z Clostridium botulinum. Ačkoli je botulotoxin silný neurotoxin, zdravotníci jej mohou bezpečně podávat v nízkých dávkách k léčbě různých zdravotních a kosmetických stavů, jako jsou vrásky, díky jeho schopnosti blokovat nervové signály v injikovaném svalu, což vede k dočasnému ochrnutí.

Botox byl schválen pro několik lékařských a kosmetických indikací, včetně:

  • Kosmetické použití: Botox se běžně používá k léčbě dynamických vrásek (vrásek způsobených opakovanými pohyby svalů) v obličeji, jako jsou vrásky, vrásky na čele a vrásky na čele.
  • Neurologické poruchy: Botox se také používá k léčbě svalové spasticity u stavů, jako je mozková obrna, mozková mrtvice nebo roztroušená skleróza. Může pomoci snížit svalovou ztuhlost, bolest a mimovolní pohyby.
  • Oční poruchy: Botoxem lze léčit strabismus (šilhání) nebo blefarospasmus (mimovolní záškuby očních víček). Uvolněním postižených svalů může botox zlepšit nastavení očí a snížit křeče.
  • Bolesti hlavy: Botox snižuje četnost a závažnost chronických migrén nebo tenzních bolestí hlavy. Působí tak, že blokuje uvolňování neurotransmiterů bolesti v mozku.

 

Nebezpečné zóny botoxových injekcí

 

Při provádění injekcí botoxu musí zdravotníci znát bezpečné injekční zóny, aby minimalizovali riziko komplikací. Horní třetina obličeje, včetně čela, glabely a kuřích ok, je obecně považována za bezpečnou zónu pro injekce botoxu.

Aby se předešlo možným komplikacím, měli by se poskytovatelé zdravotní péče vyhnout injekční aplikaci botoxu v těchto rizikových nebo nebezpečných zónách:

  • Oblast očí (sval orbicularis oculi a sval corrugator supercilii): Oblast očí je jednou z nejcitlivějších a nejjemnějších oblastí obličeje. Injekce botoxu příliš blízko oka může způsobit pokles víčka (ptózu) a ovlivnit schopnost oka správně se zavřít, což může způsobit suchost, podráždění oka a v závažných případech dokonce poruchu vidění.
  • Čelo (čelní sval): Injekce Botoxu příliš nízko na čele může způsobit pokles obočí, což může vytvořit nepřitažlivý, unavený nebo smutný vzhled. Injekce botoxu příliš vysoko na čele může vést ke “Spockovskému” vzhledu se zdviženým obočím.
  • Nasolabiální záhyby a rty: Injekce botoxu do nasolabiálních záhybů (linie táhnoucí se od nosu ke koutkům úst) a rtů může u pacienta zanechat potíže s mluvením a úsměvem a nepřirozený vzhled.
  • .
  • Krk a brada: Injekce botoxu do oblasti krku a brady může způsobit svalovou slabost a potíže s polykáním. V závažných případech to může vést k aspiračnímu zápalu plic.
  • Spánky: Injekce Botoxu do spánků může vést k dočasným nebo trvalým změnám vidění, jako je rozmazané nebo dvojité vidění.

Lékař musí být náležitě vyškolen a mít dokonalé znalosti anatomie, aby mohl bezpečně aplikovat botox. Botox je silný neurotoxin, který může mít při nesprávném vpichu vážné následky.

Právě vyškolený a licencovaný zdravotnický pracovník, jako je dermatolog nebo plastický chirurg, absolvuje specializované školení pro aplikaci injekcí botoxu. 

Budou znát anatomii obličeje, včetně umístění a funkce obličejových svalů, a určí nebezpečné zóny, kterým je třeba se při aplikaci botoxu vyhnout.

Školený zdravotnický pracovník bude také znát správnou techniku aplikace botoxu, včetně přesného dávkování a místa vpichu. Bude také schopen poradit pacientům s péčí před a po injekci, aby se minimalizovalo riziko komplikací.

Šest populárních trendů v oblasti kožních výplní v roce 2023 – čtěte více.

 

Jak se vyhnout komplikacím botoxu

 

Níže uvádíme několik zásadních kroků, které by měli zdravotníci učinit, aby se vyhnuli komplikacím při podávání injekcí botoxu:

  • Vhodně zhodnoťte pacienta. Před podáním injekcí botoxu by zdravotníci měli důkladně zhodnotit jeho zdravotní anamnézu a všechny léky, které užívá. Měli by také prozkoumat anatomii obličeje pacienta, aby zjistili nebezpečné zóny a určili nejvhodnější místa vpichu injekcí.
  • Používejte sterilní vybavení. Všechno vybavení používané při injekční aplikaci botoxu by mělo být sterilní a na jedno použití, včetně jehel, injekčních stříkaček a lahviček.
  • Správně připravte místo vpichu. Zdravotničtí pracovníci by měli místo vpichu před injekcí přípravku Botox řádně vyčistit a dezinfikovat. Tím se minimalizuje riziko infekce.
  • Používejte správné dávkování. Zdravotníci by měli používat správné dávkování botoxu pro konkrétní ošetřovanou oblast. Může to pomoci vyhnout se nadměrnému vstřikování a možným komplikacím.
  • Správně aplikujte Botox. Zdravotničtí pracovníci by měli používat správné injekční techniky, například správnou hloubku a úhel pro místo vpichu. Odborník tak adekvátně rozdělí botox a vyhne se riziku komplikací.
  • Poskytněte pokyny pro péči po injekci. Zdravotničtí pracovníci by měli pacientům poskytnout pokyny pro péči po injekci, včetně vyvarování se určitých činností a léků a případných vedlejších účinků, které se mohou vyskytnout.
  • Sledovat pacienty. Zdravotničtí pracovníci by měli pacienty po zákroku sledovat, aby se ujistili, že se u nich nevyskytují žádné komplikace a že botox účinně funguje.

Dobrý lékař musí nejen znát nebezpečná místa, ale také rozumět tomu, jak správně aplikovat lék, aby se minimalizovala pravděpodobnost komplikací.

Níže uvádíme několik tipů pro správnou techniku injekčního podání botoxu a minimalizaci rizik:

  • Identifikujte místo vpichu. Před injekcí botoxu by zdravotníci měli určit správné místo na základě anatomie pacienta a cílů léčby. Odborník by pak měl místo vpichu vhodně označit, aby byla zajištěna přesnost.
  • Používejte správnou velikost jehly. Velikost jehly používané pro injekce botoxu by měla odpovídat místu vpichu a hloubce vpichu. Zdravotnický pracovník obvykle používá menší velikost jehly pro povrchové injekce; a větší pro hlubší injekce.
  • Používejte správnou injekční techniku. Zdravotnický pracovník by měl vpichovat jehlu pod úhlem 90 stupňů ke kůži a vstřikovat botox pomalu a zároveň jehlu vytahovat; po injekci by měl místo vpichu jemně masírovat, aby se botox rozprostřel a minimalizovalo se riziko krvácení.
  • Vyhněte se nadměrnému vstřikování. Přehnaná injekce může vést ke zmrzlému nebo nepřirozenému vzhledu. Zdravotničtí pracovníci by měli používat správnou dávku Botoxu pro konkrétní ošetřovanou oblast a vyhnout se vstřikování příliš velkého množství Botoxu do jednoho místa.
  • Sledujte, zda se u pacienta neobjeví nežádoucí účinky. Po injekci by měli být pacienti sledováni, zda se u nich neobjeví nežádoucí účinky, jako je nadměrný otok nebo modřiny, infekce nebo alergické reakce. Pacienti by se také měli několik hodin po injekci vyvarovat určitých aktivit, jako je například namáhavé cvičení.
  • Používejte sterilní vybavení. Veškeré vybavení používané při injekčním zákroku by mělo být sterilní a na jedno použití, včetně jehel, stříkaček a lahviček. Sterilita minimalizuje riziko infekce.
  • Poučte pacienta: Zdravotnický pracovník by měl pacienty poučit o možných nebezpečích a přínosech injekcí botoxu a o správných pokynech pro následnou péči a doporučit jim, aby okamžitě hlásili jakékoli neobvyklé příznaky nebo nežádoucí účinky.

Pro bezpečnou a účinnou léčbu botoxem je nezbytný správný výběr pacienta a informovaný souhlas. Zdravotničtí pracovníci by měli pečlivě zvážit potřeby každého pacienta a ujistit se, že pacient zákroku rozumí, než k němu přistoupí.

Upozornění: Botulotoxiny jsou svalová relaxancia určená k injekční aplikaci přímo do svalu, aby se dosáhlo požadovaného účinku. Botox vstříknutý příliš povrchově je neúčinný, protože nedojde k žádnému znatelnému účinku.

 

Závěr

 

Pro lékaře je zásadní poskytovat pacientům bezpečnou a účinnou léčbu. Nejlepším způsobem je sledovat nejnovější vývoj a dodržovat osvědčené postupy pro bezpečné injekční techniky. Díky informovanosti může lékař nabídnout nejmodernější a nejúčinnější léčbu a zároveň minimalizovat riziko komplikací.

 

Odkaz

 

  1. Brennan C. (2014). Vyhýbání se “nebezpečným zónám” při injekční aplikaci neurotoxinů. Plastic surgical nursing: official journal of the American Society of Plastic and Reconstructive Surgical Nurses, 34(4), 173-178. https://doi.org/10.1097/PSN.0000000000000064
  2. Benedetto, A. (Ed.): Vliv na zdraví pacientů, kteří jsou pod vlivem injekčních zákroků. (2011). Botulotoxiny v klinické estetické praxi (2. vyd.). CRC Press. https://doi.org/10.3109/9781841847559
  3. Seckel BR. Facial Danger Zones: B.: Vyhnout se poranění nervů v plastické chirurgii obličeje. Canadian Journal of Plastic Surgery. 1994;2(2):59-66. https://doi.org/10.1177/229255039400200207
  4. Shah, R. (2017, 12. dubna). Deset botoxových chyb, kterých byste se měli vyvarovat při injekční aplikaci botulotoxinu. HSI. https://www.theharleystreet.com/journal/10-botox-mistakes-you-should-avoid/
  5. .

 

FAQ

 

Kde byste neměli dostat botox?

 

Nebezpečné zóny, kterým je třeba se při aplikaci botoxu vyhnout: Frontální sval, oblast očí, Nasolabiální záhyby a rty, svaly brady a spánky (povrchová spánková tepna).

 

Kam neinjektovat botox do čela

.

Při injekci botoxu do čela by se měl zdravotnický pracovník vyhnout svalům orbicularis oculi, svalům corrugator supercilii a frontalis.

 

Jak časté jsou komplikace po aplikaci botoxu?

 

Podle ASPS (American Society of Plastic Surgeons) je celková míra komplikací po injekcích botoxu menší než 1 %.