Úvod

 

Naštěstí moderní kosmetologie dokáže mnohé vady korigovat i bez chirurgického zákroku. Injekce gelu do rtů se stávají stále oblíbenějším kosmetickým zákrokem. 

Jednou z hlavních obav pacientů však je, zda injekce nebudou bolet. Jako lékař proto musíte rozumět tomu, jaká bolest je s injekcemi výplní rtů spojena a jak ji u svých pacientů minimalizovat.

Existuje několik technik a strategií, jak pacientům zákrok zpříjemnit. Pochopením zdrojů bolesti a nepohodlí můžete svým pacientům poskytnout pozitivnější zkušenost a zvýšit jejich spokojenost s výsledky.

 

Co jsou to výplně rtů?

 

Výplně rtů, známé také jako zvětšení rtů, jsou nechirurgickým estetickým zákrokem, při kterém se do rtů vstřikuje dermální výplň, která jim dodá objem, tvar a definici. Nejčastěji používanou výplní pro zvětšení rtů je kyselina hyaluronová, látka, která se přirozeně vyskytuje v těle.

Výplně s kyselinou hyaluronovou se dodávají v různých složeních a tloušťkách a lze je přizpůsobit potřebám každého pacienta. Jsou bezpečným a účinným způsobem, jak zlepšit vzhled rtů bez chirurgického zákroku.

Pro zákrok je charakteristická široká škála injekčních materiálů. Různé přípravky na bázi kyseliny hyaluronové se podávají dermálně, intraepidermálně, subkutánně, submuskulárně atd.

Používají se různé techniky podání léčiv – lineární, vějířová, metoda oddělených injekcí atd. Zavádění léků do dostatečné hloubky a ve značných objemech (1-10 ml) však samozřejmě vyvolává bolestivé pocity.

 

Bolí výplně rtů?

 

Tyto otázky si klade mnoho lidí, než se rozhodnou pro zvětšení rtů: odpověď je složitá. Někteří lidé pociťují během injekcí výplní rtů nepříjemné pocity nebo bolest, zatímco jiní nikoli. Míra bolesti nebo nepříjemných pocitů závisí na několika faktorech, mezi které patří:

 

  • Tolerance bolesti: Tolerance bolesti je u každého jiná. Někteří jedinci jsou na bolest citlivější než jiní a mohou během zákroku pociťovat větší nepohodlí.
  • Místo vpichu: Některé oblasti rtů mohou být citlivější než jiné. Obecně mohou být citlivější injekce v okolí vermilionu (vnější okraj rtů) a amorkova oblouku (tvar písmene “M” horního rtu).
  • Typ výplně: Různé výplně mají různou viskozitu (tloušťku) a konzistenci. Některé mohou být při injekci bolestivější než jiné.
  • Technika injekčního lékaře: Zkušený injekční lékař použije techniky, které minimalizují bolest a nepříjemné pocity během zákroku.

Většina lidí uvádí, že injekce výplně rtů nejsou nijak zvlášť bolestivé. Mohou během injekce pociťovat určité nepohodlí nebo tlak, které obvykle rychle odezní. 

Ve skutečnosti mnoho lidí uvádí, že nejnepříjemnější částí zákroku je počáteční znecitlivující injekce.

 

Co způsobuje bolest při injekcích výplní rtů?

 

Bolest při injekcích výplně rtů může být způsobena několika faktory, včetně:

Píchnutí jehlou: Samotné píchnutí jehlou může způsobit nepříjemné pocity bez ohledu na oblast obličeje, do které se injekce aplikuje.

Citlivost: Rty jsou částí těla s největším počtem nervových zakončení, takže jsou velmi citlivé a vpíchnutí cizí látky může způsobit značné nepohodlí.

Injekční technika: Technika může také ovlivnit míru bolesti, kterou pacient při aplikaci výplně rtů pociťuje. Pokud je jehla zavedena příliš rychle nebo pod nesprávným úhlem, může způsobit větší bolest.

Objem a hloubka: Vstříknutí příliš velkého množství výplně nebo vstříknutí příliš hluboko může způsobit větší bolest a nepohodlí.

To, kolik dní a jak intenzivně budou rty po augmentaci bolet, závisí na hloubce vpichů, množství vstříknuté výplně a individuální citlivosti. 

Někdy se do procesu zapojují i zuby, protože mohou být zasaženy společné inervační kanály. Oblast vpichu je třeba ošetřit antiseptikem, aby se urychlilo hojení a vyloučil se výskyt vedlejších účinků v podobě zánětu. Podle ohlasů pacientů bolest a nepříjemné pocity pominou během několika dní.

 

Příprava pacienta na zákrok zvětšení rtů

 

Před zákrokem lékař odebere anamnézu, aby zjistil, zda pro zvětšení rtů neexistují nějaké kontraindikace.

Nejprve musí lékař zkontrolovat, zda pacient nemá ve rtech gel. Pokud je augmentace rtů prováděna poprvé, je nutné zjistit, jaký přípravek byl použit dříve (dvoufázový nebo monofázový gel). Na tomto faktoru závisí volba výplně, aby nedošlo ke zkažení výsledku nebo poškození zdraví pacienta, a také určuje, jak bolestivé budou výplně rtů pro pacienta.

Lékař také vyšetří přítomnost herpetické infekce. Pokud je na rtech herpes, je třeba zákrok odložit. V opačném případě zavedení gelu zvýší zánětlivý proces.

Lékař také musí vědět, zda pacient není alergický na anestetika. Vyhne se tak riziku anafylaktického šoku a dalším nepříjemným následkům.

Podle Americké společnosti pro estetickou a plastickou chirurgii mohou alergické reakce zahrnovat různé projevy od přetrvávajícího zarudnutí, otoku nebo svědění až po otok v místě vpichu. Mezi další možné komplikace patří krvácení, asymetrie rtů, migrace a vytlačení implantovaného materiálu.

 

Jak minimalizovat bolestivost injekcí do rtů během zákroku?

 

Pro snížení nebo eliminaci případné bolesti při aplikaci výplní rtů se používají následující typy anestezie:

  • Aplikace – přípravek ve formě gelu, krému nebo někdy roztoku se aplikuje na místa určená k zavedení jehly. Okluzivní obvaz se používá k urychlení a zvýšení hloubky průniku. Výhodou metody je, že je bezpečná, nevyžaduje speciální školení a rychle obnovuje citlivost. Nevýhody: nezablokuje zcela citlivost na bolest, trvá dlouho (15-45 minut) a mohou se objevit lokální reakce na lék.
  • Infiltrace – pronikání tkání anestetickým roztokem vrstvu po vrstvě. Výhody: účinek se dostaví rychle a poskytuje dobrou úlevu od bolesti. Nevýhody: sama o sobě je poměrně bolestivá a účinek trvá déle než samotný zákrok.
  • Konduktivně-reverzibilní blokáda přenosu nervových vzruchů po jednotlivých kmenech. Tento typ lokální anestezie má stejné nevýhody jako infiltrace, vyžaduje speciální školení a vysokou úroveň odborných dovedností.

Jako lékař máte k dispozici několik technik a strategií, jak minimalizovat bolest při injekcích výplně rtů:

Znecitlivující krém: Použití lokálního znecitlivujícího krému může výrazně snížit bolest a nepohodlí během injekce. Krém by měl být aplikován na rty nejméně 20 minut před zákrokem.

Led: Přiložení ledu na rty před a po injekci může pomoci snížit otok a nepříjemné pocity.

Technika pomalého vstřikování: Pomalé vstřikování výplně v malém množství může výrazně snížit míru bolesti, kterou pacient pociťuje.

Malá jehla: Použití menší jehly může rovněž snížit bolest spojenou s injekcemi. Nejmenší jehla o průměru 30 mm je pro injekce do rtů vynikající volbou.

Komunikace s pacientem: Komunikace s pacientem v průběhu celého zákroku může pomoci udržet ho v klidu a snížit úzkost, díky čemuž bude injekce příjemnější.

Relaxační techniky: Některým pacientům pomáhá během zákroku praktikovat uklidňující techniky, jako je hluboké dýchání nebo meditace.

 

Tipy po zákroku zvětšení rtů

 

Pro minimalizaci nepříjemných pocitů je nutné vyhýbat se působení vysokých nebo nízkých okolních teplot, návštěvě sauny a dlouhodobému pobytu venku, pokud se teplota vzduchu blíží +30 nebo mrazu.

Mezi hlavní omezení v prvních dnech po zákroku patří:

  • Zdržet se aktivní mimiky – široce se neusmívat, neotvírat ústa dokořán;
  • vyhýbání se tvrdým potravinám (například jablkům) – při kousání netlačte na rty;
  • odložení návštěvy zubaře na pozdější dobu;
  • vyhýbání se alkoholu, aby nedošlo k nadměrnému zředění krve a v důsledku toho k rychlému odstranění gelu z těla.

Používání krému s panthenolem je přípustné k odstranění podráždění a bolesti po výplních rtů.

 

Závěr

 

Přestože zvětšení rtů může způsobit určité nepohodlí, lékaři mohou použít několik technik a strategií, aby u svých pacientů minimalizovali bolestivost výplně rtů.

Pochopení zdrojů bolesti a nepohodlí a komunikace s pacienty o zákroku jsou zásadní pro zajištění jejich pohodlí a důvěry ve vaši péči. Pomocí těchto technik a strategií můžete svým pacientům poskytnout pozitivnější zkušenosti a zajistit jejich spokojenost s výsledky zákroku injekční výplně rtů.

 

Často kladené dotazy

 

Je po injekcích výplně rtů nějaká bolest?

 

Po injekcích výplně rtů může pacient pociťovat mírnou bolest nebo nepohodlí, otok a modřiny. Tyto reakce jsou normální a obvykle během několika dnů odezní.

Pro zvládnutí případné bolesti nebo nepříjemných pocitů můžete předepsat volně prodejné léky proti bolesti.

 

Jsou výplně rtů bolestivější než botox?

 

Srovnání míry bolesti výplní rtů a botoxových injekcí může být subjektivní, protože tolerance bolesti se u jednotlivých osob liší. Výplně rtů jsou však považovány za bolestivější než injekce botoxu.

 

Reference

 

Galadari H, Mariwalla K, Delobel P, Sanchez-Vizcaino Mengual E. Míra bolesti a modřin po zvětšení rtů: Srovnání anterográdních a retrográdních technik s použitím automatizovaného motorizovaného injekčního zařízení. A Blinded, Prospective, Randomized, Parallel Within-Subject Trial. Dermatol Surg. 2020 Mar;46(3):395-401. doi: 10.1097/DSS.0000000000002055. PMID: 31453902.

Chiu A, Fabi S, Dayan S, Nogueira A. Lip Injection Techniques Using Small-Particle Hyaluronic Acid Dermal Filler (Injekční techniky do rtů s použitím kožní výplně s malými částicemi kyseliny hyaluronové). J Drugs Dermatol. 2016 Sep 1;15(9):1076-82. PMID: 27602969.

Liew, S. “Komplexní přístup ke zvětšení rtů”. Plastic and Reconstructive Surgery, vol. 142, no. 3, 2018, s. 265-274.

Smith SR, Lin X, Shamban A. Injekční technika malých gelových částic kyseliny hyaluronové pro zvětšení rtů. J Drugs Dermatol 2013;12:764-9.

Cymrot N. Výplň rtů kyselinou hyaluronovou – technika Light Lips. Ann Dermatol Res. 2022; 6: 010-013. DOI: 10.29328/journal.adr.1001020.

Dreissigacker K. Kapitola 5: Injekční techniky, vstupní body a tipy pro ošetření. In: Sborník příspěvků k problematice injekčního ošetření: Individual Face Balance, vol. 2. Paris, France: E2e Medical Publishing; 2011; str. 199-254.