Co jsou to králičí řádky? Když se nám něco nelíbí nebo v duchu říkáme ne, začnou se nám na kořeni nosu tvořit “králičí vrásky”. Vějířky nosu, známé také jako zajíčkovy vrásky, jsou vrásky na obou stranách nosu, které se objevují, když se člověk škrábe na nose.

Kůže pokrývá svaly jako tkáň, a když projevujeme emoce, tato tkáň se zmačká, což způsobí, že se na kůži vytvoří vrásky, záhyby a malé rýhy. Člověk by musel zcela kontrolovat výraz svého obličeje, aby udržel králičí vrásky na uzdě. Neschopnost projevit emoce by byla pro každého výzvou, takže to příliš nepomůže.

Existuje však řešení – uvolnění obličejových svalů, které vytvářejí záhyby a rýhy, a to je něco, s čím mohou pomoci neurotoxinové injekce.

 

Ošetření botoxem na vrásky

 

Botulotoxin je protein, který přerušuje přenos nervového impulsu z nervového zakončení do svalu. Proniká membránou nervového zakončení a eliminuje určitou skupinu bílkovin. Cílová skupina závisí na typu použitého léku.

Například toxin typu A (botox) působí proti proteinu SNAP-25; eliminuje možnost spojení mezi bublinkami acetylcholinu (“poslem”, který způsobuje svalové kontrakce) a buněčnou membránou. Svaly tedy sice dostanou nervový impuls, ale nedojde k jejich plné kontrakci. Místo toho se sval v místě vpichu uvolní, pokožka se vyhladí a vrásky zmizí.

Bodové injekce botulotoxinu uvolňují hyperaktivní obličejové svaly. Pacienti se již nemračí a nemačkají čelo, nos a rty; jejich obličej vypadá klidně a sebevědomě, bez vrásek a záhybů.

Během účinné doby užívání léku (až šest měsíců) si pacienti zvyknou na to, že se nemračí a nemrskají – tím se zabrání tvorbě nových vrásek. K udržení účinku stačí dvě až tři sezení botulinové terapie ročně.

 

Výhody zákroku:

 

  • Instantní výsledky;
  • Dlouhodobost účinku;
  • Bezpečnost použitých výrobků;
  • Rychlý postup;
  • Nedostatek dlouhodobé rehabilitace;
  • Konkurenční cena;
  • Zabraňuje vzniku nových vrásek;
  • Nezanechává modřiny ani řezné rány;
  • Obnovení citlivosti a pohyblivosti po odstranění botoxu;
  • Možno kombinovat s dalšími omlazujícími a regeneračními procedurami.

Terapie botoxem na mimické vrásky je vhodná pro mladší i starší pacienty, protože mimické vrásky se mohou objevit v každém věku. Čím dříve člověk zahájí botulotoxikoterapii, tím lépe bude vypadat ve zralém věku. Funguje stejně dobře u žen i mužů.

Lék se podává pomocí tenkých jehel, proto je zapotřebí jen málo přípravy. Existuje však několik nuancí:

  • Antibiotika snižují účinnost, proto by se jim měl pacient před zákrokem vyhnout.
  • Antikoagulancia, včetně aspirinu, by měla být rovněž vyloučena jeden až dva dny před injekcí. Tyto léky zvyšují ředění krve a mohly by vést ke vzniku modřin v oblasti vpichu.
  • Den před návštěvou kosmetologa by se měl pacient vyhnout těžké fyzické aktivitě, plážím, koupelím a saunám.

 

Podávání neurotoxinu a injekční body

 

Samotný zákrok trvá přibližně 20-30 minut. Technika podání botoxu k léčbě králičích vrásek zahrnuje následující kroky:

  1. Nejprve se vyčistí a vydezinfikuje místo vpichu, aby se zajistila sterilita. Poté může být v případě potřeby aplikován anestetický krém.
  2. Cílové svaly se identifikují označením překrývající kůže fixem. Místa vpichu botoxu do králičích linií se obvykle nacházejí po obou stranách nosního můstku, obvykle v nejvyšším místě nosu a v místech, kde jsou králičí vrásky nejvýraznější.
  3. Injekce jsou povrchové a umísťují se do kůže nad nosní sval, což umožňuje botoxu rozptýlit se do svalu. Pro ochranu svalu Levator Labii Superioris Alaeque Nasi je zásadní vyhnout se injekci příliš laterálně nebo inferiorně. Injekce obvykle trvá přibližně 30 sekund.
  4. Po injekcích botoxu do zaječí linie se na oblast lehce zatlačí, aby se zabránilo vzniku modřin, a odstraní se kožní značka.

Pacienti by se měli řídit pokyny pro následnou péči, které jim poskytne lékař.

Zákrok je bezbolestný – pacient může jít ihned po něm do práce nebo domů.

 

Rizika a vedlejší účinky

 

Tento typ ošetření králičích vrásek je bezpečný, ale jako u každého lékařského zákroku zahrnujícího injekce se mohou vyskytnout určité komplikace spojené s botoxem na králičí vrásky. Níže jsou uvedena některá rizika spojená s botulotoxinovými zákroky pro králičí vrásky:

    • Otlaky a modřiny: Po zákroku je běžné, že se v okolí místa vpichu objeví modřiny a otok.
    • Asymetrie: Pokud není botulotoxin vstříknut rovnoměrně na obě strany nosu, může dojít k asymetrii králičích linek.
    • Vytváření nových vrásek: Obličejové svaly v blízkosti místa vpichu se mohou stát nadměrně pohyblivými, což vyvolá vznik nových obličejových vrásek;

.

  • Přehnaná léčba: Pokud se použije příliš velké množství botoxu, může dojít k úplnému vymizení králičích vrásek, což vede k nepřirozenému vzhledu.
  • Bolest hlavy: Někteří lidé mohou po zákroku pociťovat mírné bolesti hlavy.
  • Alergická reakce: Ve vzácných případech se u některých osob může objevit alergická reakce na injekci.

 

Existují také případy, kdy by měl kosmetolog odmítnout provádět injekce botulotoxinu. Mezi hlavní kontraindikace patří:

  • Těhotenství a kojení;
  • Zánět v oblasti postupu;
  • Jakékoli aktivní zánětlivé procesy v těle nebo zvýšená tělesná teplota;
  • Onkologické onemocnění;
  • Poruchy srážlivosti krve;
  • Alergie.

Alergie a alergie.

 

Botox Bunny Lines Následná péče

 

Pacienti mohou při odchodu z ošetření botoxem zaznamenat znecitlivění nebo píchání v ošetřované oblasti. Tyto nežádoucí účinky by však měly během jednoho dne odeznít.

Botoxu chvíli trvá, než se plně projeví jeho účinky. Pacienti by měli začít pozorovat výsledky do tří až čtyř dnů, ale může trvat až dva týdny, než se dostaví plný výsledek.

Pooperační péče o botoxové linie je poměrně jednoduchá; níže je uvedeno několik základních pokynů pro pacienty:

  • Nejméně čtyři hodiny se vyhýbejte dotýkání nebo tření místa vpichu.
  • Prvních 24 hodin se vyhněte cvičení, namáhavé fyzické aktivitě a alkoholu.
  • Nejméně čtyři hodiny po zákroku nelehejte.
  • Zdržte se konzumace alkoholu po dobu 24 hodin po injekcích botoxu.
  • Nejméně čtyři hodiny se vyhněte používání make-upu nebo přípravků péče o pleť na ošetřovanou oblast.
  • Přiložte na oblast ošetřenou botoxem bunny lines ledový obklad nebo studený obklad, abyste snížili otok nebo modřiny.
  • Nejméně 24 hodin ošetřenou oblast nemasírujte.

Tyto pokyny jsou obecné; můžete mít konkrétnější pokyny přizpůsobené potřebám a situaci vašeho pacienta. Pro dosažení optimálních výsledků a minimalizaci možných nežádoucích účinků je nezbytné poskytovat rady na základě konkrétních okolností klienta.

 

FAQ

 

Můžete provádět botoxové injekce na králičí vrásky?

 

Ano, botox lze použít k léčbě králičích vrásek. Neurotoxiny mohou pomoci snížit jejich výskyt uvolněním svalů, které tyto vrásky způsobují.

Zákrok spočívá v injekčním podání malého množství botoxu nebo jiného botulotoxinu do svalů v okolí králičích vrásek, čímž se sníží svalová aktivita a vrásky se zjemní.

 

Kde se aplikuje botox na králičí vrásky?

 

Botulotoxin se obvykle aplikuje do horní části nosu, kde se objevují králičí vrásky. Injekce se obvykle podávají v malých dávkách na každou stranu nosu a zaměřují se na svaly, které při kontrakci způsobují vrásky.

Přesná místa vpichu se mohou lišit v závislosti na individuální anatomii obličeje a závažnosti králičích vrásek.

 

Může botox u králičích vrásek ovlivnit úsměv?

 

Injekce botoxu na králičí vrásky by neměly ovlivnit úsměv člověka. Pokud je však botox aplikován nesprávně nebo nadměrně, může nepříznivě ovlivnit obličejové svaly, včetně těch, které jsou zodpovědné za vytváření úsměvu.

Stává se to proto, že stejné svaly, které způsobují králičí vrásky, se podílejí také na určitých pohybech horního rtu, které mohou být nesprávně podanými injekcemi ovlivněny.

To se však stává jen zřídka; pokud zákrok provádí kvalifikovaný a zkušený odborník, může se svalům zodpovědným za úsměv vyhnout. Proto je velmi důležité, aby injekce botoxu podávali licencovaní a zkušení zdravotníci, a předešli tak možným nežádoucím účinkům.

 

Odkaz

 

Kane MA, Monheit G. The Practical Use of AbobotulinumtoxinA in Aesthetics (Praktické využití abobotulinumtoxinuA v estetice). Aesthet Surg J. 2017 May 1;37(suppl_1):S12-S19. doi: 10.1093/asj/sjw285. PMID: 28388719; PMCID: PMC5434487.

Ruiz-Rodriguez R, Martin-Gorgojo A. Ten Mistakes To Avoid When Injecting Botulinum Toxin (Deset chyb, kterým se vyhnout při injekční aplikaci botulotoxinu). Actas Dermosifiliogr. 2015 Jul-Aug;106(6):458-64. Anglicky, španělsky. doi: 10.1016/j.ad.2015.04.003. Epub 2015 May 5. PMID: 25956528.

Flynn TC. Pokroky v používání botulotoxinů v obličejové estetice. J Cosmet Dermatol. 2012 Mar;11(1):42-50. doi: 10.1111/j.1473-2165.2011.00593.x. PMID: 22360334.

Shetty MK; IADGart, Michael & Gutowski, Karol. (2015). Estetické využití neuromodulátorů. Plastická a rekonstrukční chirurgie. 136. 62S-71S. 10.1097/PRS.0000000000001773.VL Dermatochirurgická pracovní skupina. Guidelines on the use of botulinum toxin type A. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2008 Jan;74 Suppl:S13-22. PMID: 18688099.

Kashkouli MB, Amani A, Jamshidian-Tehrani M, Yousefi S, Jazayeri AA. Osmnáctibodové omlazení horní části obličeje abobotulinumtoxinem a: pohled oční plastiky na 845 subjektů. Ophthalmic Plast Reconstr Surg. 2014 May-Jun;30(3):219-24. doi: 10.1097/IOP.0000000000000053. PMID: 24481513.

Yi, K.-H.; Lee, J.-H.; Hu, H.-W.; Kim, H.-J. Nové anatomické pokyny pro injekční aplikaci botulotoxinu při vráskách v oblasti nosu. Toxiny 2022, 14, 342. https://doi.org/10.3390/toxins14050342