Úvod

 

Díky výplním rtů nebylo dosažení plnějších rtů nikdy tak snadné jako dnes. Získáte přirozeně vypadající rty a celý zákrok trvá méně než 30 minut a je zcela neinvazivní. Stačí dodržovat několik zásad “ano” a “ne”, abyste zajistili optimální výsledky a minimalizovali případné vedlejší účinky.

 

Co nedělat po výplni rtů

 

Stejně jako u jiných výplňových ošetření, ani po výplni rtů nejsou žádné prostoje. Místo toho existuje seznam důležitých “nedělat” , které je třeba mít na paměti, abyste si zajistili bezproblémovou rekonvalescenci a optimální výsledky. Vyhýbáním se určitým činnostem a dodržováním doporučených pokynů pro následnou péči můžete urychlit proces hojení a užívat si zkrášlující účinky svých nových výplní rtů. Pojďme se podívat, čeho byste se měli vyvarovat.

    1. Minimalizujte přímý tlak na rty

 

    Při vstřikování výplně rtů je zapotřebí čas k jejímu úplnému usazení, proto je velmi důležité vyhnout se přímému tlaku na ošetřovanou oblast, zejména když je po zákroku ještě znecitlivělá. Zdržte se kousání rtů a dopřejte si dostatek času na hojení. Kromě toho se během prvních 48 hodin co nejméně dotýkejte rtů, abyste snížili riziko infekce.

    Co se týče masáží, je nezbytné řídit se pokyny lékaře, protože nutnost masáže rtů závisí na typu výplně použité při zákroku.

    1. Spánek na obličeji

    Dalším důležitým aspektem péče o výplň rtů je vyvarovat se spaní na obličeji, zejména přímo na rtech. Spánek na boku nebo na břiše může zbytečně tlačit na ošetřovanou oblast a potenciálně způsobit posunutí výplně nebo její nerovnoměrnost. Pro zajištění nejlepších výsledků spěte na zádech, používejte měkký polštář, který vám jemně podepře hlavu, a vyhněte se přímému kontaktu se rty po dobu nejméně 24 hodin. 

    1. Přestaňte kouřit

    Kouření způsobuje zúžení cév, což snižuje prokrvení rtů, a tím zpomaluje proces hojení. Navíc samotné kouření může poškodit výplň a zničit vše, čeho se snažíte dosáhnout. Z tohoto důvodu je důležité, abyste se alespoň týden po zákroku vyvarovali kouření. 

    1. Vyhněte se cvičení a jiným namáhavým činnostem

    Další věcí, které byste se měli po ošetření výplní rtů vyhnout, jsou namáhavé fyzické aktivity nebo cvičení. V důsledku zvýšeného průtoku krve způsobeného těmito aktivitami může dojít k většímu otoku a vzniku modřin v ošetřované oblasti. Abyste podpořili optimální hojení a minimalizovali riziko komplikací, je nejlepší dát si alespoň na 48 hodin pauzu od náročného cvičení. Místo toho se zaměřte na šetrné aktivity a nechte tělo, aby se plně zotavilo, než se vrátíte k běžnému cvičení.

    1. Sauny 

    Když už jsme u tématu zdravého životního stylu, je důležité zmínit, že byste se také měli vyhýbat saunám nebo jiným místnostem s vysokou teplotou. Na rozdíl od kouření, které zužuje cévy a snižuje přívod krve, působení vysokého tepla způsobuje rozšíření cév. Tento zvýšený průtok krve může vést k prodloužení otoku v ošetřované oblasti, což prodlužuje proces hojení po zákroku výplně rtů. 

    V prvních 48 hodinách po zákroku se vyvarujte používání pálivé horké vody, a to i při sprchování. Místo toho používejte vodu o běžné pokojové teplotě. Až otok ustoupí, můžete si v případě potřeby dopřát teplejší sprchu. 

    1. Vyhněte se lékům na srážení krve

    Další věc, kterou byste neměli dělat po zákroku vyplnění rtů, je užívat léky proti bolesti se složkou ředící krev. Léky proti bolesti, jako je Tylenol, jsou v pořádku, ale vyhněte se Ibuprofenu, Paracetamolu a Motrinu. Nejlepším prostředkem pro řešení otoku a bolesti po zákroku je led

    1. Nepijte alkohol

    Ze stejných důvodů, které jsme uvedli výše, byste se měli po zákroku vyplnění rtů zcela vyhnout alkoholu, protože ten také ředí krev. V ideálním případě byste se měli alkoholu vyhýbat alespoň 48 hodin před zákrokem a po něm. Do ordinace lékaře byste samozřejmě neměli přijít pod vlivem alkoholu. 

    1. Nepoužívejte brčka

    Pití brčkem může poškodit výplň zubů stejně jako kouření, proto je nejméně 48 hodin nepoužívejte. Nejlepší možností je používat opatrně pouze sklenici na pití a nezapomínat na hydrataci. 

    1. Vyhýbejte se horkým nápojům a ostrým jídlům

    Jídlo po zákroku výplně rtů může být kvůli oteklým rtům obtížné, ale je mnohem snazší než například jídlo po odstranění zubu moudrosti.  

    Jídlo by mělo být snadno rozkousatelné a v kouscích, abyste se nemuseli namáhat při jeho kousání. Vyhněte se kořeněným jídlům, protože v počátečních fázích hojení mohou rty více pálit a nechcete se jich náhodně dotknout, když už jsou bolavé. Přestože se jedná o minimálně invazivní zákrok, stále zahrnuje několik bodů pro vpich jehly, které na kůži zanechávají drobné ranky.Přidávat k nim kořeněné jídlo je jako přidávat sůl do rány

    Horké nápoje sice nezpůsobí podráždění jako kořeněná jídla, ale přesto mohou být nepříjemné kvůli zvýšené citlivosti rtů. Nejlepší je volit vlažné nebo chladné nápoje, abyste se vyhnuli případným nepříjemným pocitům během procesu hojení

    1. Líbání

    Líbání je sice přirozená a příjemná činnost, ale zároveň je na seznamu věcí, které se po výplni rtů nedělají. Líbání může způsobit tlak na rty, což může způsobit posunutí výplně nebo její nerovnoměrnost. Kromě toho může být oblast stále citlivá a během počátečního období hojení je třeba minimalizovat riziko infekce. Nejlepší je dát rtům 48 až 72 hodin, než se pustíte do jakýchkoli intimních aktivit.

    1. Nalíčení

    Abyste předešli jakýmkoli nepříznivým vedlejším účinkům, které by mohlo způsobit složení make-upu, nejlépe je zdržet se prvních 24 hodin po zákroku používání jakékoliv rtěnky, balzámu nebo lesku. I k čištění rtů byste měli používat sterilní alkoholové ubrousky, ale pozor, pravděpodobně budou trochu štípat.  

    1. Odložte laserové ošetření

    Zatímco některé kosmetické procedury, jako například mikrojehličkování a LED světlo, jdou ruku v ruce, u dermálních výplní rtů tomu tak není. Laserová terapie vytváří teplo, které poškozuje tkáň na subdermální úrovni a stimuluje produkci kolagenu a elastinu, ale toto teplo může negativně ovlivnit výplně rtů tím, že destabilizuje jejich strukturu, což výrazně zkracuje jejich životnost. Pro zajištění optimální následné péče o výplně rtů je vhodné odložit jakékoli laserové ošetření alespoň na dva týdny po zákroku.

    1. Vyhněte se cestování letadlem

    Změna tlaku vzduchu během letu letadlem může zhoršit následky modřin. I když je to poměrně vzácné, může se to stát, proto je nejlépe vyhnout se cestování letadlem alespoň týden po zákroku na rtech. 

    1. Odložte návštěvu zubaře

    Zubní práce mohou potenciálně způsobit velké podlitiny na rtech a existuje malá pravděpodobnost vzniku infekce. Plánujte tedy podle toho, a pokud máte nějaké problémy se zuby, je nejlepší je vyřešit před návštěvou výplně rtů. 

     

    Tipy pro následnou péči o výplň rtů

     

    Teď, když už víme, co nedělat po injekcích do rtů, je čas podívat se na několik tipů, které zajistí rychlé zotavení a dobré výsledky. 

    Mrazení – Pokud se po zákroku objeví modřiny, svědění nebo otok, je nejlepší zdržet se dotýkání dané oblasti a místo toho použít led. Nezapomeňte ledový obklad zabalit do látky nebo použijte specializovaný studený obklad, abyste se vyhnuli přímému kontaktu se rty, který by mohl způsobit omrzliny.

    Masáž – Nutnost masáže po výplních rtů závisí na konkrétním typu a značce použité výplně. Některé výplně mohou vyžadovat jemnou masáž, aby se zajistilo rovnoměrné rozložení, zatímco jiné je lepší nechat bez zásahu. Nicméně vždy byste se zde měli řídit radami svého lékaře.

    Udržujte hydrataci – Dbejte na to, abyste během dne pili dostatečné množství vody a udržovali tak správnou úroveň hydratace. Hydratovaná pokožka je plnější a pružnější, což může přispět k lepšímu hojení a optimálním výsledkům po injekcích výplní rtů. Zařaďte do svého jídelníčku ovoce a zeleninu bohaté na vodu, které dále podporují hydrataci a poskytují základní živiny pro zdraví pokožky.

    Držte hlavu během spánku ve zvýšené poloze – V naší dřívější diskusi o tom, co nedělat po výplních rtů, jsme zdůraznili význam polohy při spánku, ale stojí za to to zopakovat – správná poloha při spánku je nesmírně důležitá. Neměli byste spát na obličeji nebo na boku. Vyvýšte si hlavu a spěte na zádech, abyste předešli náhodnému vzniku modřin a snížili otok. 

     

    Závěr

     

    Ačkoli se seznam může zdát dlouhý, žádné z doporučení není obtížné dodržovat nebo udržovat. Většinu z nich stačí dodržovat přibližně 48 hodin, zatímco jiná mohou vyžadovat maximálně týden nebo dva. Po tomto počátečním období se však můžete plně těšit z výsledků ošetření rtů a přijmout svůj nový vzhled se sebedůvěrou a spokojeností. Pokud budete po ošetření výplní rtů pečlivě dodržovat tyto zásady “dos” a “don’t”, dosáhnete nejlepších možných výsledků jakéhokoli ošetření rtů.

     

    Často kladené dotazy

     

    Co může zničit výplně rtů?

     

    Nejčastějším způsobem, jak si lidé ničí výplň rtů, je vyvíjení přímého tlaku na výplň rtů nebo její narušení stažením rtů při kouření. 

     

    Jak brzy po výplni rtů mohu jíst?

     

    Jíst můžete opět začít, jakmile znecitlivující krém přestane působit. 

     

    Co nejíst a nepít po výplni rtů

     

    Vyhněte se konzumaci kořeněných jídel a pití horkých nápojů a alkoholu. 

     

    Kdy se mohu sprchovat po výplni rtů?

     

    Sprchovat se můžete ihned, pokud použijete vlažnou nebo studenou vodu. Během prvních 24 až 48 hodin se vyhněte sprchování horkou vodou. 

     

    Reference:

     

    1. Hematologické komplikace alkoholismu; Harold S. Ballard (MD); 1997
    2. Hodnocení účinnosti a bezpečnosti injekce gelu kyseliny hyaluronové při obnově plnosti horních rtů; Taraneh Yazdanparast, Aniseh Samadi Hournaz Hasanzadeh, Saman Ahmad Nasrollahi, Alireza Firooz a Mansour Nassiri Kashani; červen 2017
    3. Tvarování rtů pomocí výplní; Amit Luthra; červenec 2015
    4. Výplně kyselinou hyaluronovou při omlazení obličeje; Mary P Lupo; září 2006
    5. Výplně: Philippe Lafaille a Anthony Benedetto; duben 2010
    6. Minimalizace vzniku modřin po aplikaci výplňových a jiných kosmetických injekcí; Michael Shane Hamman (MD) a Mitchel P. Goldman (MD); srpen 2013!